U subotu, 23. travnja,  članovi FOHS-a, (Fonda Hrvatskih studenata iz Švicarske)  u povijesnom švicarskom gradu Wangen an der Aare su  po  četvrti put organizirali svoju dobrotvornu kulturno-zabavnu večer.

Ova udruga zaživjela je prije četiri godine na inicijativu Zlatka Daidžića koji je od početka do danas predsjednik.

ruza studer svicarskaU FOHS-u su zastupljeni: HU Posavina Bern, FG Plehan Bern, Hrvatska Zajednica Plehan – Derventa, HNK Zagreb Biel, SV Slavonija Bern, HKM Solothurn te Zürich osiguranje.

Uz te udruge i glavne sponzore, studente financijski podržavaju i obitelji te privatne osobe: Štefica Akrap, Ivan Krivić, Ivan Miloš, Štefo i Štefica Babić, Mirjam Daidžić, Sanda Aračić te Bernarda iIvana Babić.

Večeri su kao posebni gosti nazočile četiri studentice koje su uspješno diplomirale.

Večer je počela glazbenim pozdravom grupe koja je bila zadužena za zabavni dio, Stipo & Band. Nakon što su se gosti željni plesa zagrijali, slijedio je program u kojem je nazočne pozdravio voditelj Ilija Kopčić.

Pozvao je na pozornicu fra Šitu Ćorića koji je bio jedan od inicijatora u osnivanju,  da predstavi FOHS. «Ulaganje u našu mladež u domovini polučilo je, zahvaljujući vama, ljudima koji imaju srce uspjehom», rekao je fra Šito, nastavljajući:  «Olakšali smo životni put krasnim mladim ljudima. Zahvalimo Bogu na dobročinstvu, neka nas i dalje prati u našem radu i neka svaki naš put započne te završi s Božjom molitvom».

Slijedilo je kratko predstavljanje studentica koje su nazočile ovoj večeri: Ana Marija Mitar iz Posušja, Katarina Ljubeš iz Busovače, Mateja Šutalo, rodom iz Banja Luke koja sad živi u Zaprešiću te Matea Maslać iz Stolca. Sve su one uspješno diplomirale i u svojim obraćanjima nazočnima, zahvalile na stipendiji svima koji su ih podržali.

Nakon što im je jedan od sponzora, član Nadzornog odbora FOHS-a Marko Matijevićuručio darove i poželio uspjeh na njihovom daljnjem životnom putu, slijedio je kulturni dio programa.

Prvi su nastupili plesači i plesačice KUD-a Plehan s plesovima iz Posavine. Uz pratnju šargije plesači različite životne dobi svojim živahnim nastupom privukli su pažnju publike i bili nagrađeni burenim pljeskom.

Slijedio je nastup HKUD-a Croatia iz Basela. Odzvanjali su kroz dvoranu lijepi i dobro uvježbani glasovi, a plesovi iz Slavonije podigli su nazočne na noge.

Završna točka bio je zajednički ples folkloraša i publike nakon kojeg je u zabavnom dijelu uz Stipu svojim nastupom oduševila mlada Antonija. Plesalo se i pjevalo do kasnih sati. Zabavljači su se potrudili svojim širokim repertoarom zabaviti sve posjetitelje, bilo je pjesme za svaki ukus i iz svih djelova domovine.

Tijekom večeri izvučeni su i sretni dobitnici koji su doma ponijeli dobitke bogate tombole.
Ovaj događaj vrijedan je pohvale. Ponajprije valja pohvaliti osnivače koji su do sada usrećili 21 studenata. Osmero ih je do sada izobrazbu uspješno završilo, trinaest još studiraju.
Na stranici FOHS-a www.fohs.ch može se pročitati koje kriterije kandidati moraju ispuniti da bi dobili stipendiju.
Pozivaju i druge udruge te pojedince iz Švicarske da se uključe u ovu plemenitu akciju.

Autor: Marijana Dokoza

IZVOR: http://fenix-magazin.de/