Skup iseljenika, povratnika i istomišljenika

Predsjednik Tomislav Ostojić, dopredsjednik Lakota M. i glasnogovornik Pavlović L. sa predstavnicima Udruge povratnika Hortus Helvetia, Udruge Švicaraca (Schweizer Klub Kroatien)

Prvo problemi sa švicarcima, a sad naši Švicarci u mukama. Uskrsni praznici bila su prigoda za susret zainteresiranih. U prostorijama koje je ustupila Matica iseljenika, Trg Stjepana Radića 3, našli su se na ‘okruglom stolu’ čelnici i članovi triju Udruga; Udruga povratnika Hortus Helvetia, Domovinska i iseljenička zajednica i Udruga Švicaraca (Schweizer Klub Kroatien). Inicijator skupa bila je Ruža Studer, koja je u uvodnoj riječi sažela probleme. Tema je bila “Švicarska mirovina – hrvatski porez“. Iako se pitanje tiče povratnika iz raznih krajeva svijeta, čini se da su najglasniji oni koji donose najviše. Radi se o umirovljenicima koji su se vratili u Domovinu prije nego je zakon o oporezivanja inozemnih mirovina stupio na snagu. Najveći dio njih nije znao što ih čeka. Tko je tu zakazao manje je važno od potrebe da se dođe do pravednog rješenja. Kad su povratnici retroaktivno dobili prijetnje kazni od dvije do pedeset tisuća kuna krenuli su tražiti informacije i pomoć. Svaki je pojedinačni slučaj drugačiji, a zahtjevi RH prema nekima idu i do 300 tisuća kuna. Skupine na facebooku rastu jer su se mnogi našli u neočekivanim financijskim problemima. Um
irovljenike se tjera ponovno iz Hrvatske – kaže Gđa. Studer – a šalje se loša poruka onima koji su se namjeravali vratiti. Da o sljedećoj generaciji, mlađoj, i ne govorimo. Šalje se odbijajuća poruka. Oni koji su taj zakon blagoslovili, sada ga mogu i promijeniti. Stoga se okupljamo kako bismo poslali jasnu poruku Vladi RH. Najčešći komentari na portalima onih koji su tek planirali povrat u Hrvatsku, su da se pod takvim uvjetima i tolikim porezima neće vratiti. – Tražimo da se odluka koja je stupila na snagu 1. ožujka 2012. promijeni te da se inozemne mirovine oporezuju prema stopama koje važe u zemljama iz kojih povratnici dolaze ili da se oporezuju paušalno u prihvatljivim iznosima. Zakon o odnosima RH s iseljenim Hrvatima kaže da je zadatak Državnog ureda za Hrvate izvan RH, osnovanog 2011. godine, briga za zaštitu prava i interesa iseljenih Hrvata te poticanje njihovog povratka kao i povratka njihovih potomaka. Diskusija koja je uslijedila, pokazala je da problem nije niti jednostavan, niti se njemu može pristupati jednostrano, što je prilično zorno obrazložio predsjednik DIZ-a Tomislav Ostojić, porezni i carinski ekspert. Mi možemo zaključiti da bismo, ako se bude tromo reagiralo, uskoro mogli imati mnogo povratnika koji će biti prijavljeni u ‘poreskoj oazi’ BiH, iako mnogi tamo nisu nikada bili, a živjeti u gradovima iz kojih su krenuli u svijet.

26.03.2016.

Autor: Marin Ćosić. (DIZ)